sunnuntai 16. elokuuta 2015

Geenitestejä

Lähetin heinäkuun lopussa Abbyn poskisolunäytteitä OFA:lle USA:han. Halusin testata seuraavaksi pennutussuunnitelmissa olevan narttuni uuden, vastikään todetun sairauden osalta, joka on DE, eli degenerative encephalopaty. Se on geenimutaation aiheuttama resessiivisesti periytyvä vakava, etenevä sairaus, johon ei ole hoitoa. Sairaat koirat joudutaan lopettamaan nuorena. Geenitestaus tuli mahdolliseksi vasta tänä kesänä. Halusin omalta osaltani olla auttamassa selvittämään, kuinka laajalle kyseinen sairaus on tolleripopulaatiossa levinnyt. Lisää tietoa sairaudesta löytyy yhdistyksen sivuilta http://www.tollerit.fi/ajankohtaista/jalostustoimikunta-tiedottaa/?x334344=675861

Tällä viikolla keskiviikkona sain tuloksen, joka oli huojentava. Abby on geneettisesti täysin terve kyseisestä sairaudesta. Eli jalostusuroksen valinta on helpompaa, kun tiedän, että Abby ei voi saada DE-sairaita jälkeläisiä.

Toinen testi, jonka otin, on JADD. Siitä selviää Abbyn geenistatus nuoruusiän addisonin tautiin. Tuo vastaus ei ole vielä tullut, mutta toivottavasti saan sen pian.

Aikaisemmin on Abbysta jo testattu PRA ja CEA -silmäsairaudet, joissa se on myös geneettisesti terve.

I have sent 2 tests to OFA in USA. I wanted to test Waterfox Oceania "Abby" for DE and JADD. Abby is going to be the mother of my next planned litter. She has already been tested for PRA and CEA and she is clear for those. On wednesday I got the result for DE. It is clear :) 
Now I just have to wait for the JADD result. Hopefully it will come soon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti